Головна | Реєстрація | Вхід  18.09.2024 Середа 06:15 |Ви увійшли як Гість Вітаємо Вас,  Ви перебуваєте в групі "Гости" | RSS
Головна » 2012 » Грудень » 21 » Дещо про адміністративні послуги
12:00
Дещо про адміністративні послуги


7 жовтня набув чинності Закон України «Про адміністративні послуги», за яким визначаються правові засади реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних і юридичних осіб у сфері надання адмінпослуг.

Так, ст. 1 передбачено, що адміністративна послуга - результат здійснення владних повноважень суб'єктом надання адміністративних послуг за заявою фізичної або юридичної особи, спрямований на набуття, зміну чи припинення прав та/або обов'язків такої особи відповідно до закону.

Суб'єктами надання адмінпослуги визнано органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, державні органи та їх посадові особи, що уповноважені відповідно до закону надавати адміністративні послуги.

 Відповідно до цього Закону суб'єкт надання адміністративних послуг надає витяги та виписки з реєстрів, свідоцтва, довідки, копії, дублікати документів та інші передбачені законом дії, у результаті яких суб'єкту звернення, а також об'єкту, що перебуває в його власності, володінні чи користуванні, надається або підтверджується певний юридичний статус та/або факт.

        Суб'єктом звернення за одержанням адмінпослуги є фізична або юридична особа, яка має право на безоплатне отримання інформації про адміністративні послуги та порядок їх надання. Фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, має право на отримання адмінпослуги незалежно від реєстрації її місця проживання чи місця перебування, крім випадків, установлених законом.

Відповідно до Закону суб'єкти звернення фізичні або юридичні особи, які звертається за отриманням адміністративних послуг мають право на безоплатне отримання інформації про адміністративні послуги та порядок їх надання.

Заява на отримання адмінпослуги подається в письмовій чи усній формі. Письмова заява може бути подана суб'єкту надання адмінпослуги особисто, надіслана поштою або у випадках, передбачених законом, за допомогою засобів телекомунікаційного зв'язку. Надання адмінпослуги в електронній формі та доступ суб'єктів звернення до інформації про адмінпослуги з використанням мережі Інтернет забезпечуються через Єдиний державний портал адмінпослуги, який є офіційним джерелом інформації про надання адмінпослуги в Україні. Перелік та вимоги до документів, необхідних для отримання адміністративної послуги, визначаються законом.

Забороняється вимагати від суб'єкта звернення документи або інформацію для надання адмінпослуги не передбачені законом.

Граничний строк надання адміністративної послуги визначається законом. У разі якщо законом не визначено граничний строк надання даної послуги, цей строк не може перевищувати 30 календарних днів з дня подання суб'єктом звернення заяви та документів, необхідних для отримання послуги.

 При наданні адміністративних послуг у випадках, передбачених законом, справляється плата (адміністративний збір). Надання адмінпослуги у сфері соціального забезпечення громадян здійснюється на безоплатній основі. Розмір плати за надання адміністративної послуги (адміністративного збору) і порядок її справляння визначаються законом з урахуванням її соціального та економічного значення.

За Законом державна політика у сфері надання адміністративних послуг базується на таких принципах, зокрема, як оперативність, раціональна мінімізація кількості документів та процедурних дій, що вимагаються для отримання адміністративних послуг, а також доступність та зручність для суб'єктів звернень.

 

Провідний спеціаліст  управління юстиції                       Леся Романенко
Переглядів: 371 | Додав: Администратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]