Головна | Реєстрація | Вхід  18.09.2024 Середа 06:18 |Ви увійшли як Гість Вітаємо Вас,  Ви перебуваєте в групі "Гости" | RSS
Головна » 2012 » Листопад » 26 » НАЙКРАЩІ ПРАКТИКИ У БОРОТЬБІ З ДОМАШНІМ НАСИЛЬСТВОМ
13:21
НАЙКРАЩІ ПРАКТИКИ У БОРОТЬБІ З ДОМАШНІМ НАСИЛЬСТВОМ

НАЙКРАЩІ ПРАКТИКИ У БОРОТЬБІ З ДОМАШНІМ НАСИЛЬСТВОМ

Домашнє насильство – акт умисного залякування, фізичного нападу, побиття, замах сексуального характеру чи будь-яка інша неправомірна поведінка одного партнера по відношенню до іншого. Наслідки можуть передаватися від покоління до покоління. Жінки, чоловіки та діти в Україні потерпають від насильства з боку своїх партнерів, батьків, друзів або незнайомців значно більше, ніж можна уявити. Стереотипи, які існують в українському суспільстві, а також слабкий захист жертв на законодавчому рівні, перетворюють це явище на епідемію. 

У зарубіжних країнах світу напрацьовані власні методи боротьби та профілактики із домашнім насильством:

Інформаційні кампанії

·         У Латвії у 2008 році по всій країні було організовано комплексну інформаційну кампанію з підвищення обізнаності, яку підтримало Міністерство Соціальної Безпеки та Праці. Кампанія включала мобільне бюро експертів (які надавали юридичні та психологічні консультації та інформацію у 10 містах, де доступ до таких речей був проблематичним) та безкоштовну телефонну гарячу лінію, яка надавала інформацію жінкам.

Реабілітація агресорів

·           В Угорщині, жіночі неурядові організації нещодавно почали працювати з насильниками, надаючи їм послуги з психотерапії, а у Люксембурзі Міністерство рівних можливостей фінансує центр консультацій та допомоги особам, що скоїли насильницькі дії. Першу кризову лінію для чоловіків відкрили в Лулеа, Швеція у 1985 р.

Виявлення жертв

·         У Берліні, Німеччина, у рамках пілотного проекту, працівники сфери охорони здоров'я мають регулярно питати пацієнтів про домашнє насильство незалежно від видимих ознак.

Освіта правоохоронців

·         У Італії поліцейські, соціальні працівники та працівники притулків для жертв проходять навчання з процедури визначення ступеню ризику, а у Латвії з метою покращити ставлення поліції до домашнього насильства, поліція співпрацює з недержавними організаціями, які проводять для поліцейських ефективні тренінги з кризових ситуацій та насильства у родині.

Житло для жертв

·         Ірландія має спеціалізовану житлову асоціацію, Sonas, яка надає якісне та безпечне житло жінкам та їхнім дітям, позбавленим домівок через домашнє насильство. "Жінки без домівок через домашнє насильство” тепер включено як окрему категорію у програму соціального забезпечення житлом.

Телефоні лінії допомоги

·         Одна з найбільш довготривалих професійних служб для жінок у Латвії – це кризова телефонна лінія, яка впроваджується Skalbes та фінансується місцевою владою Риги. Вона надає таку допомогу як можливість записатися на психологічну консультацію та можливості участі у групах підтримки.

Статистика та дослідження

·         В Іспанії збирають дані про економічні наслідки насильства за гендерною ознакою, а у Швеції ще з 1970-х років проводилися тривалі дослідження та опитування щодо насильства за гендерною ознакою та різноманітних рішень, а результати досліджень було інтегровано у навчання та тренування соціальних працівників, офіцерів поліції, лікарів, медперсоналу, викладачів.

Спостереження за агресорами

·         Іспанія та Португалія першими запускають пілотні програми електронного спостереження, спрямовані на агресорів та жертв домашнього насильства. 

В свою чергу, наша держава теж має свої напрацювання в галузі протидії насильству в сім’ї. Завдяки Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», який було прийнято в 2001 р., стали видимими масштаби проблеми. Визначені органи державної влади, відповідальні за координацію дій щодо протидії насильству в сім’ї. Розпочалося впровадження роботи соціальними службами та управліннями у справах сім’ї, дітей та молоді. Здійснювалися масштабні освітні проекти для різних категорій фахівців та інформаційні кампанії (наприклад, «Залишайся людиною» та «Давай разом»). Зроблений аналіз судової практики. Розроблені та впроваджуються корекційні програми для осіб, які скоїли насильство в сім’ї.

 Провідний спеціаліст

Рожищенського РУЮ                                                     Леся Романенко

Переглядів: 335 | Додав: Администратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]