Головна | Реєстрація | Вхід  18.09.2024 Середа 06:11 |Ви увійшли як Гість Вітаємо Вас,  Ви перебуваєте в групі "Гости" | RSS
Головна » 2014 » Березень » 14 » Правила проставлення апостиля
15:08
Правила проставлення апостиля

Правила проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав. 

            Міністерством закордонних справ України, Міністерством освіти і науки України, Міністерством юстиції України 05 лютого 2014 року видано спільний наказ №41/101/250/5, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07 лютого 2014 року за №249/25026 «Про внесення змін до Правил проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території іншох держав».

            Правила проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території іншох держав, затверджені наказом Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України 05.12.2003 за №237/803/151/5, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 12.12.2003 за №1151/8472 регулюють порядок протавлення спеціального штампа (далі апостиль) на офіційних документах, які були складені на території України для використання на території інших держав.

            Апостиль проставляється:

-          на документах, які виходять від органів судової влади України;

-          на документах, які виходять від органів прокуратури України, органів юстиції;

-          на адміністративних документах;

-          на документах про освіту та вчені звання;

-          на документах, оформлених державними і приватними нотаріусами;

-          на офіційних свідоцтвах, виконаних на документах, підписаних особами у їх приватній якості, таких як офіційні свідоцтва про реєстрацію документа або факту, який існував на певну дату, та офіційних і нотаріальних засвідченнях підписів.

Для проставлення апостиля необхідно подати:

     -    заяву встановленої форми;

-          оригінал документа, на якому проставляється апостиль, або його копію, засвідчену в установленому порядку;

-          документ про оплату послуги з проставлення апостиля або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати, чи його копію, засвідчену в установленому порядку.

Оплата послуги з проставлення апостиля здійснюється шляхом перерахування коштів через банки, відділення поштового зв’язку або програмно-технічні комплекси самообслуговування.

Плата за проставлення апостиля для громадян України, іноземців та осіб без громадянства складає 3 неоподатковані мінімуми доходів громадян, тобто 51 гривню.

Від унесення плати звільняються інваліди 1-ї і 2-ї груп, інваліди Великої Вітчизняної війни, громадяни, які належать до першої категорії потерпілих у наслідок Чорнобильської катастрофи та діти-сироти у разі проставлення апостиля на документах, що стосуються безпосередньо цих громадян.

  Валентина Лясковська, начальник відділу ДРАЦС РС

Рожищенського районного управління юстиції                  

Переглядів: 388 | Додав: Администратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]