Головна | Реєстрація | Вхід  18.09.2024 Середа 06:14 |Ви увійшли як Гість Вітаємо Вас,  Ви перебуваєте в групі "Гости" | RSS
Головна » 2015 » Червень » 26 » Правові аспекти стягнення аліментів
12:57
Правові аспекти стягнення аліментів

 

Аліменти – це обов’язок закріплений в статті 180 Сімейного кодексу України, де зазначено, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття (18 років). А відповідно до статті 199 Сімейного кодексу України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Відповідно до статті 181 Сімейного кодексу України спосіб виконання батьками обов’язку утримувати дитину визначається домовленістю між ними. Тому чинним законодавством України передбачено декілька способів стягнення аліментів.

Стягнення аліментів в судовому порядку здійснюється шляхом подання до суду позовної заяви про стягнення аліментів.

Стягнення аліментів за рішенням суду покладається на органи Державної виконавчої служби. Органи Державної виконавчої служби виконують рішення судів в порядку та у спосіб визначені виконавчим документом, зміна рішень судів не входить до їх компетенції. Відповідно до чинного законодавства України аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більше як за три роки, що передували пред’явленню виконавчого листа до виконання. Заборгованість за аліментами погашається шляхом відрахувань з заробітної плати, пенсії, стипендії боржника за місцем їх одержання або стягується за рішенням суду. Заборгованість по аліментам стягується незалежно від досягнення дитиною повноліття.

Дуже часто трапляються випадки коли особа не працює, або працює, але неофіційно, коли частину заробітної плати боржник отримує в «конверті» і неофіційні доходи не можна підтвердити документально. Стаття 74 Закону України «Про виконавче провадження» передбачає дану ситуацію та зазначає, що у разі неможливості стягнення аліментів із заробітної плати чи інших доходів боржника протягом трьох місяців підряд, якщо боржник не працює і не одержує доходів, стягнення може бути звернено на майно боржника. Як свідчить практика, у боржників в яких виникає заборгованість з виплати аліментів, майно, на яке можливо звернути стягнення в рахунок погашення боргу, відсутнє. В таких випадках, за наявності заборгованості із сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, стягувач із копіями матеріалів виконавчого провадження звертається до правоохоронних органів із заявою про притягнення боржника до кримінальної відповідальності. Статтею 164 Кримінального кодексу України за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні, передбачено покарання у виді штрафу в розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадських робіт на строк від 80 до 100 годин, або виправних робіт на строк до одного року або обмеження волі на строк до двох років.

Олена Гордійчук, державний виконавець ВДВС

Переглядів: 322 | Додав: Администратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]