Головна | Реєстрація | Вхід  18.09.2024 Середа 06:14 |Ви увійшли як Гість Вітаємо Вас,  Ви перебуваєте в групі "Гости" | RSS
Головна » 2013 » Квітень » 10 » Процедура реєстрації речових прав на нерухоме майно
16:42
Процедура реєстрації речових прав на нерухоме майно

Процедура реєстрації речових прав на нерухоме майно

Як ми зазначали вище, хоча законодавство не зобов’язує перереєстровувати речові права і обтяження нерухомості в Реєстрі, на практиці це може виявитися необхідним.

Процедура реєстрації прав і обтяжень стосовно об’єкта нерухомості встановлена Порядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно і їх обтяжень, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України №703 від 22 червня 2011 року та, теоретично, є доволі прозорою і простою.

Зокрема, для того, щоб зареєструвати речове право на об’єкт нерухомості, заявник повинен подати державному реєстратору чи нотаріусу такі документи, як: заяву про реєстрацію прав; документ, що підтверджує виникнення/зміну/припинення права; документ, що підтверджує сплату держмита/плати за видачу витягу про реєстрацію; документи, що засвідчують особу/повноваження заявника. Аналогічна процедура передбачена для реєстрації обтяжень.

Державна реєстрація речових прав здійснюється за місцезнаходженням об’єкта нерухомості; реєстрація обтяжень може бути здійснена незалежно від місцезнаходження об’єкта нерухомості.

Рішення про реєстрацію права чи відмову у такій реєстрації має бути прийнято протягом 14 робочих днів з моменту отримання органом реєстрації відповідного пакету документів, про реєстрацію обтяження - протягом 10 робочих днів, про реєстрацію іпотеки - протягом 1 робочого дня. Теоретично, вказані строки не підлягають подовженню.

Закон встановлює вичерпний перелік підстав для відмови в реєстрації речових прав і обтяжень. Зокрема, такий перелік включає випадки, коли: заявлене право чи обтяження не підлягає реєстрації відповідно до Закону; об’єкт нерухомості розміщений на території іншого органу реєстрації; із заявою про реєстрацію звернулась неналежна особа; подані для реєстрації документи не відповідають вимогам законодавства та ін.

Технічні помилки, припущені у зв’язку з неправильним перенесенням інформації з попередньо діючих реєстрів, не є підставою для відмови в реєстрації прав чи обтяжень.

Крім того, нотаріуси не можуть відмовляти в реєстрації прав чи обтяжень внаслідок того, що інформація про право власності на відповідний об’єкт нерухомості не була перенесена в Реєстр. Тим не менше, на даний момент на практиці це доволі розповсюджена ситуація.

Зазначимо, що розмір держмита за реєстрацію речових прав чи обтяжень нерухомості на даний момент складає 119 грн. (не сплачується у випадку реєстрації прав, які виникли до 1 січня 2013 року), плата за видачу витягу з Реєстру складає 120 грн.
Переглядів: 495 | Додав: Администратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]