Головна | Реєстрація | Вхід  18.09.2024 Середа 06:17 |Ви увійшли як Гість Вітаємо Вас,  Ви перебуваєте в групі "Гости" | RSS
Головна » 2015 » Вересень » 17 » СТАТУС УЧАСНИКА БОЙОВИХ ДІЙ ЗА УЧАСТЬ В АТО
09:31
СТАТУС УЧАСНИКА БОЙОВИХ ДІЙ ЗА УЧАСТЬ В АТО

 

Рішення про надання статусу учасника бойових дій учасникам АТО приймають:

  • комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, створені у міністерствах та відомствах, – щодо військовослужбовців та правоохоронців;
  • міжвідомча комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій – стосовно працівників юросіб, яких залучали й які брали безпосередню участь в АТО в районах її проведення.

Відомчі комісії у разі потреби можуть заслухати пояснення осіб, стосовно яких подані папери, свідків. На це їм відвели місячний строк.

Водночас міжвідомча комісія розглядатиме спірні питання визнання в якості учасників бойових дій військовослужбовців, правоохоронцям та прирівняних осіб. Простіше кажучи – вона являється своєрідною апеляційною інстанцією для відомчих комісій.

Для надання статусу учасника бойових дій військовослужбовцям та правоохоронцям документи до відомчих комісій подають командири (начальники) військових частин (органів, підрозділів) або інші керівники установ, закладів. Щодо цивільних осіб з числа працівників юросіб документи до міжвідомчої комісії керівники відповідних підприємств, установ, організацій.

Час старту для процедури отримання статусу учасника бойових дій –місячний строк після завершення відповідними особами виконання завдань АТО в районах її проведення. Навряд чи пропуск цього строку можуть розцінювати як підставу для відмови у наданні статусу УБД. Однак його визначення в Порядкові № 413 дає, на наше переконання, учаснику АТО право оскаржити затягування справи з подачею документів щодо нього до суду, прокуратури чи посадовця (органу) вищого рівня, ніж його безпосередній командир (керівник).

Із 25.06.15 р. завдяки урядовій постанові № 425 рішення про надання статусу учасника бойових дій приймають:

  • комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, утвореними в Міноборони, МВС, НГУ, СБУ, інших міністерствах та відомствах;
  • міжвідомча комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, створена ДССВВ, — у разі виникнення спірних питань, що потребують міжвідомчого врегулювання.

Для надання зазначеного статусу командири (начальники) військових частин (органів, підрозділів) або інші керівники установ, закладів у місячний строк після завершення особами виконання завдань АТО в районах її проведення (після видання відповідного наказу керівника АТЦ) зобов'язані подати на розгляд відомчої комісії довідки за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 413 та підтвердні документи.

Якщо говорити про учасників АТО, які проходять військову службу чи працюють у ЗСУ, то їм слід звертатися до комісій Міністерства оборони України з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій. Згідно з Положенням № 200 (набрало чинності 22.05.15 р.) такі органи утворено в Міноборони, Генштабі ЗСУ, командуваннях видів ЗСУ, військовій частині А0515, військкоматі АР Крим, обласних та Київському міському військкоматах. Однак питання надання армійцям статусу учасника бойових дій за участь в АТО розглядають не всі з них, а лише комісії Генштабу та відповідних командувань видів ЗСУ.

У свою чергу, для надання статусу учасника бойових дій особам рядового та начальницького складу, працівникам органів і підрозділів внутрішніх справ, які брали участь в АТО, створено єдину комісію МВС. Вона працює за Положенням № 368 (набрало чинності 28.04.15 р.).

Військовослужбовцям та правоохоронцям його видають відповідні органи, де вони проходять службу. Тобто МОУ, MBC, НГУ, СБУ, СЗР, Адміністрації ДПС, Адміністрації ДССТ, УДО, Адміністрації ДДССЗЗІ, ДСНС, ДПтС. А ось працівникам юросіб, які брали безпосередню участь в АТО в районах її проведення, посвідчення учасника бойових дій і відповідний нагрудний знак видає ДССВВ.


Леся Романенко, провідний спеціаліст РРУЮ

Переглядів: 345 | Додав: Администратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]