Головна | Реєстрація | Вхід  18.09.2024 Середа 06:15 |Ви увійшли як Гість Вітаємо Вас,  Ви перебуваєте в групі "Гости" | RSS
Головна » 2016 » Лютий » 26 » Відповідальність громадян за невиконання законних вимог державного виконавця
11:34
Відповідальність громадян за невиконання законних вимог державного виконавця

       Юридична відповідальність — це передбачена нормами права міра державного примусу, що застосовується щодо особи, яка вчинила правопорушення.

Відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» у ході проведення державним виконавцем виконавчих дій, спрямованих на виконання виконавчого документу та за наявності достатніх на те підстав сторони та інші учасники виконавчого провадження можуть бути притягнуті до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Адміністративна відповідальність, відповідно до ст.. 9 КпАП, настає, якщо ці правопорушення за своїм характером не тягнуть за собою відповідно до закону кримінальної відповідальності.

Так, відповідно до ст. 89 Закону України «Про виконавче провадження», у разі невиконання без поважних причин у встановлений державним виконавцем строк рішення, що зобов’язує боржника виконати певні дії, та рішення про поновлення на роботі державний виконавець  виносить постанову про накладення штрафу на боржника - фізичну особу від 170 грн. до 340 грн.;  на  посадових  осіб  -  від 340 грн. до 680 грн.;  на  боржника   - юридичну  особу  -  від  680 грн.  до  1020 грн. та встановлює новий строк виконання. Штраф з боржника стягується на користь держави. При цьому сплата боржником штрафу не звільняє останнього від обов’язку виконати виконавчий документ.

У разі повторного невиконання рішення боржником без поважних причин, згідно з вимогами ст. 89 Закону України «Про виконавче провадження», державний виконавець у тому ж порядку накладає штраф на боржника у подвійному розмірі та звертається до правоохоронних органів з поданням про притягнення боржника до кримінальної відповідальності відповідно до закону

Відповідно до положень ст. 90 Закону України «Про виконавче провадження» відповідальність встановлюється не лише для боржника, але й може бути застосована до інших учасників виконавчого провадження.

Так, відповідно до вимог зазначеної статті адміністративна відповідальність у виконавчому провадженні настає за невиконання  законних вимог  державного  виконавця  фізичними,  юридичними чи посадовими особами, несвоєчасне подання або неподання звітів про відрахування із  заробітної  плати  та  інших  доходів боржника,  неподання або подання  неправдивих  відомостей  про  доходи  і   майновий   стан боржника,   а  також  неповідомлення  боржником  про  зміну  місця проживання  чи  місцезнаходження  або  місця   роботи   (отримання доходів),  а  також  за  неявку  без  поважних  причин за викликом державного  виконавця  винні  особи  несуть   відповідальність   у встановленому законом порядку.  Розмір штрафу в даному випадку складає від 340 до 1190 грн. (ст. 188–13 КУпАП).

Дана стаття спрямована на забезпечення реалізації положень ст. 5 Закону України «Про виконавче провадження» щодо обов’язковості вимог державного виконавця для усіх органів, організацій, посадових осіб, громадян і юридичних осіб на території України.

Частиною 2 ст. 90 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що у разі наявності  ознак  кримінального правопорушення в діях особи,  яка  умисно  перешкоджає  виконанню рішення чи іншим чином порушує вимоги закону про виконавче провадження,  державний виконавець   складає   акт   про   порушення   і   звертається  до правоохоронних  органів з поданням (повідомленням) про притягнення особи до кримінальної відповідальності.

Останнім часом явка боржників на виклики державних виконавців знаходиться на низькому рівні. Частина боржників, які сплатили штрафи чи інші платежі не вважають за потрібне пред’являти квитанції до відділу державної виконавчої служби Рожищенського районного управління юстиції, в даних випадках державними виконавцями накладаються штрафи за невиконання законних вимог державного виконавця, неявку без поважних причин на виклик до відділу ДВС та вирішується питання звернення стягнення на майно боржника.

Відділ ДВС Рожищенського РУЮ просить жителів району в разі отримання виклику державного виконавця своєчасно з’являтися до відділу, сплачувати штрафи, в разі сплати пред’являти квитанції до відділу.

 

Головний державний виконавець                                                                 Наталія Поліщук

 

Переглядів: 262 | Додав: Администратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]